6 Mayıs 2013 Pazartesi

Kamuya 5 bin memur alınacak

Kamuda görevlendirilmek üzere yaklaşık 5 bin 60 personel alınacak. Yeni memur alımı kararı Cumhurbaşkanı Gül’ün mahkemelerin ihtisaslaşmasını öngören yasayı onaylamasıyla gelişti. Bu yasa kapsamında Adalet Bakanlığı’na 5 Bin yeni memur alınacak.
6460 sayılı “Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Bu bağlamda birden fazla dairesi bulunan büyük adliyelerdeki hukuk mahkemelerine gelen dosyaların, dava konularına göre tevzi edilerek mahkemelerin uzmanlaşmasını öngörüyor. Bu nedenle yeni memur ihtiyacı doğuyor.
Mahkemeler İhtisaslaşmasıyla Neler Değişecek! 
Yeni kanunla mahkemelerde büyük değişiklikler yaşanacak. Davanın esastan reddi veya kabulünü içeren kesin bozmaya uyularak verilen kararların önceki bozmayı ortadan kaldıracak şekilde yeniden bozulması üzerine, alt derece mahkemesince verilen kararın temyiz edilmesi halinde inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nca yapılacak.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mesken olarak gösterilen gayrimenkulün bağımsız bölümlerinde, kat maliklerinin iznine gerek kalmadan avukatlık, serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik faaliyetinde bulunulabilecek.
Aynı yargı çevresinde birden fazla idare veya vergi mahkemesinin faaliyet gösterdiği hallerde, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak, mahkemeler arasındaki iş bölümü Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) belirlenebilecek. Bu kararlar Resmi Gazete‘de yayımlanacak. Mahkemeler, tevzi edilen davalara bakmak zorunda olacak.
HSYK, birden fazla idare veya vergi mahkemesi kurulması halinde 6 ay içinde mahkemeler arasındaki iş bölümüne tarih belirterek karar verecek. Mahkemeler o tarihe kadar açılmış olan davaları bulundukları mahkemelerde görmeye devam oedecek.
Hakim ve savcıların uyuşmazlık çözüm yöntemleri değerlendirmeleri mesleki başarılarının değerlendirilmesini etkileyecek. Böylece, ilgili kanunlardaki “sulh” veya “arabuluculuk” hükümlerini etkin uygulanacak. Bu durumda hakim ve savcılar alternatif uyuşmazlık çözüm yolları aramaya teşvik ediliyor.
Yurtdışında görevlendirilen hakim ve savcılar, diğerlerine sağlanan hak, ödenek ve imkanlar ile kira yardımından yararlandırılacak.
Adalet Bakanlığı’na 5 Bin Personel Alınacak 
Daha önceki yasa kapsamında mahkemeye gelen dosyalar, sayısal anlamda tevzi ediliyordu. Ancak şimdi aynı mahkemenin numaralandırılan daireleri arasında, dava konularına göre paylaştırılacak. Bu durumda, birden fazla dairesi bulunan bazı büyük adliyelerdeki hukuk mahkemelerine gelen dosyalar, konularına göre ayrılarak uzmanlaşan mahkemeler oluşturulacak. Bu nedenle yeni memurlara ihtiyaç olacak.
Buna göre, iş durumuna göre, hukuk mahkemelerinin birden fazla dairesi oluşturulabilecek. Numaralandırılan daireler, HSYK tarafından gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak belirlenebilecek.
Daireler, tevzi edilen davalara bakmak zorunda olacak. Bu durumda, mahkeme, HSYK kararı gereği kendisine tevzi edilen dosya hakkında, mahkemenin başka bir dairesine bakılmak üzere gönderemeyecek. Ancak, aynı yerdeki hukuk mahkemeleri arasında görevsizlik ya da yetkisizlik kararı verilmesine herhangi bir engel olmayacak.
Bu durumda kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişilere verilen hapis cezası verilmeyecek. Buna göre, TCK’nın, “kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işleten kişilere verilen üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilmesini” öngören maddesi yürürlükten kalkıyor.
Adalet Bakanlığı’na, taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere 5 bin 60 personel alınacak. Adalet Bakanlığı tarafından memur alımı ile ilgili ilan yayınlandığı anda sizlerle hemen buradan paylaşacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder